Αρχική σελίδα

Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Παρακολούθησε μαθήματα Γνωστικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Skövde στα πλαίσια του προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ΕΡΑΣΜΟΣ.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Υπολογιστική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο  Skövde  της Σουηδίας. Η διδακτορική διατριβή του αφορά στην Προσωδία της Ελληνικής και στην αλληλεπίδρασή της με την Πληροφοριακή Δομή της γλώσσας.

Εργάστηκε μεταξύ άλλων στην Ακαδημία Αθηνών στο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας», στο ερευνητικό πρόγραμμα STYLE στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που αφορούσε στην υφολογική μελέτη και ανάλυση των δημηγοριών του Θουκυδίδη και στο ερευνητικό πρόγραμμα ‘Περιγράφοντας το γλωσσικό τοπίο στην Κύπρο’ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχει διδάξει ως επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Φωνητική, Φωνολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και Ανάλυση Συνομιλίας. Είναι εκπρόσωπος τύπου της κυπριακής εταιρίας γλωσσολογίας. Έχει συμμετάσχει σε σειρά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων.

Το 2012, εξέδωσε το συλλογικό τόμο σε συνεργασία με τους Γεωργία Φραγκάκη και Αθανάσιο Γεωργακόπουλο: Fragaki Georgia, Georgakopoulos Athanasios, Themistocleous Charalambos (Eds) (2012). Current Trends in Greek Linguistics. Cambridge: Cambridge Scholars Publishing.

Στα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η φωνητική, η φωνολογία, η κοινωνιογλωσσολογία, η υπολογιστική γλωσσολογία, η ανάλυση συνομιλίας και η λεξικογραφία.

Advertisements